Topp 10 Crypto Bedrägerier Genom Tiderna

Kryptobranschen har länge varit förknippad med hög risk, vilket har lockat till sig många investerare som hoppas på att göra snabba vinster. Tyvärr har den höga risken också lockat till sig bedragare som har utnyttjat branschens oreglerade natur för att genomföra bedrägerier. I denna artikel djupdyker in i topp 10 crypto bedrägerier genom tiderna:

BitConnect – En av de största kryptobedrägerierna genom tiderna.

BitConnect grundades av Satish Kumbhan som en plattform för utlåning och handel med BitConnect-mynt. Plattformen lovar höga vinster och det fanns mycket hype runt den. BitConnects årliga ceremoni 2018 blev en meme när investeraren Carlos Matos höll ett mycket entusiastiskt tal om BitConnect.

Men BitConnect hamnade snabbt under misstanke om att vara en Ponzi-pyramid, vilket visade sig vara sant. I februari 2022 åtalades BitConnects grundare för att ha orkestrerat en global Ponzi-pyramid värd 2,4 miljarder dollar.

BitConnects bedrägeri var en av de största kryptobedrägerierna genom tiderna. Plattformen lyckades locka till sig tusentals investerare som förlorade stora summor pengar när bedrägeriet avslöjades. BitConnects fall visar hur viktigt det är för investerare att vara medvetna om de risker som är förknippade med kryptoinvesteringar och att undersöka noggrant innan de investerar sina pengar.

Onecoin – Stackars de äldre

OneCoin var en annan Ponzi-pyramid som presenterades som en kryptokurrency värd att investera i. Den drevs av Ruja Ignatova från Bulgarien, också känd som Cryptoqueen.

Rujas historia är så galen att den läser som en filmmanus. Efter att ha lurat investerare på 4 miljarder dollar, försvann hon 2017 och har aldrig setts igen. Just nu finns hon med på FBI:s lista över mest eftersökta och det erbjuds en belöning på 100 000 dollar för att hjälpa till att hitta henne.

OneCoin bedrägeriet var en av de största kryptobedrägerierna genom tiderna. Det lovar höga vinster och hade en stor marknadsföringskampanj som lockade till sig tusentals investerare runt om i världen. Men när bedrägeriet avslöjades, förlorade investerarna allt de hade satsat.

Det är viktigt att vara medveten om risken för bedrägeri i kryptobranschen. Investeringar bör göras efter noggrann forskning och med en god förståelse av hur kryptokurrency fungerar. Bedrägerier som OneCoin och BitConnect visar hur viktigt det är att göra sin egen forskning och att alltid vara försiktig med vem man investerar sina pengar hos.

SQUID Token Scam

SQUID-token, baserad på den virala Netflix TV-serien Squid Game, annonserades som en token som skulle ge tillgång till ett play-to-earn-spel. Även om token inte var kopplad till Squid Game, gav den intryck av att vara pålitlig på grund av kopplingen. Fans av TV-serien rusade för att investera i den.

Eftersom token snabbt ökade i värde, fördubblade och tredubblade människor sin initiala investering. Men de upptäckte att de inte kunde sälja sina SQUID-tokens.

Sedan försvann plötsligt alla pengar som människor investerade i SQUID-token, vilket uppgick till 3,36 miljoner dollar. På bara några minuter förlorade token i princip allt sitt värde.

Intressant nog var en av investerarna som blev lurad, Hartford, inte arg över de pengar han förlorade. ”Du lever med svärdet, du dör med svärdet. Det är krypto”, sa han till Wired.

SQUID Token Scam
Axie Infinity-hacket

Axie Infinity-hacket

Axie Infinity var en populär ”play-to-earn” -spel som erbjöd kryptobelöningar för spelare. Men i juli 2022 blev det hackat. Det antas att en falsk jobbansökan ledde till hackningen och att det var kopplat till Lazarus, en känd cyberbrottsgrupp.

Hackarna tog kontroll över nätverket och stal 600 miljoner dollar. USA:s regering lyckades återfå 30 miljoner dollar och Sky Mavis återbetalade spelare som förlorat pengar.

Att hacka kryptoplattformar är en olaglig handling och de ansvariga för dessa brott kommer att straffas. Men det är också viktigt att notera att hackning kan ske på grund av bristande säkerhet på plattformen, vilket understryker vikten av att kryptoföretag vidtar åtgärder för att skydda sina användare.

Pincoin-bedrägeriet

Pincoin var ett kryptoprojekt som fokuserade på tillgångsdeltagande. Det lovade en vansinnigt hög avkastning på upp till 312%, vilket är en stor varningssignal eftersom inget projekt kan lova en investeringsavkastning, och särskilt inte en avkastning av den storleken.

Dessutom hade projektet ett rekryteringssystem och en multi-level struktur som skrek Ponzi-pyramid. Detta visades vara sant av den finansiella bedrägerikatalogen Behindmlm.

600 miljoner dollar stals från investerare i Pincoin-bedrägeriet. Investerare bör alltid vara skeptiska till höga avkastningar och se upp för varningssignaler som rekryteringssystem och multi-level strukturer.

Bitclub Network Crypto Scam

Bitclub Network Crypto Scam

Bitclub Network marknadsfördes som ”det mest innovativa och lönsamma sättet att tjäna digital valuta”. Det var en gemenskap av människor som ville tjäna pengar med Bitcoin och andra valutor.

Tyvärr visade det sig att Bitclub Network var en bedrägeri. Enligt IRS var ”BitClub Network en bedräglig plan som fick pengar från investerare i utbyte mot andelar i påstådda kryptomineringspooler och belönade investerare för att rekrytera nya investerare till systemet.”

Teamet bakom Bitclub Network lurade investerare på 722 miljoner dollar och har åtalats för bedrägeri.

Bitclub Network-bedrägeriet visar hur viktigt det är att utöva försiktighet när man investerar i kryptobranschen. Det är alltid viktigt att undersöka en plattform ordentligt innan man investerar pengar, särskilt om det låter för bra för att vara sant. Bedrägerier som Bitclub Network visar att det finns risker i kryptobranschen och att investerare måste vara medvetna om dem. Investeringar bör endast göras efter noggrann forskning och med en god förståelse av hur kryptovalutor fungerar.

Day of Defeat Bedrägeriet

Day of Defeat är en token som lovade sina innehavare en ”10 000 000X prisökning”. Låter för bra för att vara sant? Ja, det är det.

Det här projektet visade sig vara en rug pull på 1,3 miljoner dollar. Teamet bakom projektet hävdade att de hade blivit hackade, men ingen trodde på det.

Det som är så tragiskt är att informationen på Day of Defeats webbplats tydligt pekade på en bedrägeri, men människor bländades av löften om stora avkastningar. Till exempel i FAQ-avsnittet sa teamet bakom projektet att ”vi lovar att teamet inte kommer att lösa in poolfonden”, men det var precis vad de gjorde.

Thodex-bedrägeriet

Thodex var en turkisk kryptobörs med 400 000 användare som aktivt handlade på den. Men en dag meddelades det att Thodex skulle stängas ner i ett par dagar på grund av underhåll, men att användarna inte behövde oroa sig för sina investeringar.

Därefter försvann Thodex grundare Fatih Özer från nätet och det blev mycket tydligt att det här var en exit scam.

Thodex-bedrägeriet skakade om kryptomarknaden 2021 och uppgick till 2 miljarder dollar. Grundaren Fatih Özer står nu inför 40 000 års fängelsestraff.

Mining Capital Coin CEO Investeringsbedrägeri

En av de senaste stora kryptobedrägerierna begicks troligen av Mining Capital CEO Luiz Capuci Jr. Han anklagas för att ha drivit en investeringsbedrägeri och Ponzi-pyramid på 62 miljoner dollar.

Hans plattform, Mining Capital, lovade investerare enorma avkastningar från kryptominering – 1% dagliga avkastningar. Men han riktade alla pengar till sin egen kryptoplånbok och tog varje tillfälle att ta ut pengar från investerare för att finansiera sin lyxiga livsstil. Enligt USA:s justitiedepartement var det mer än 65 000 investerare som blev lurade.

För närvarande står Capuci inför 45 års fängelsestraff om han döms.

SushiSwap Bedrägeriet

En av de största och mest kända kryptobedrägerierna som skakade marknaden var det bisarra SushiSwap rug pull 2020 av Chef Nomi, dess anonyma skapare.

De tog bort en betydande mängd tokens från likviditetspoolen, 2,5 miljoner SUSHI och 20 000 ETH för att vara exakt, och kassade ut. Vid den tiden var det värt cirka 13 miljoner dollar.

Gemenskapen var rasande och anklagade dem för bedrägeri, vilket Chef Nomi förnekade och försäkrade dem om att det inte var en exit scam.

Sedan överförde den mystiska kocken kontrollen till Sam Bankman-Fried, återlämnade pengarna och var mycket ursäktande i sina tweets.

I Chef Nomis ord: ”Till alla. Jag gjorde fel. Och jag ber om ursäkt.” Chef Nomi skrev vidare: ”Jag vill be om ursäkt till alla som jag har orsakat problem för. Jag var känslomässig, jag var girig, jag var rädd. Jag fattade dåliga och kontroversiella beslut under press. Och det skadade alla. Jag misslyckades med era förväntningar och jag är ledsen.”

Detta är bara en topp 10 lista. Crypto bedrägeri av denna storlek finns det flera av.

Taggar: scam blockchain