Vad tjänar en målare? En översikt av löner och inkomster

Vad tjänar en målare? Det är en fråga som många ställer sig, oavsett om de överväger att bli målare eller bara är nyfikna på lönerna inom yrket. Syftet med denna detaljerade och långsiktiga artikel är att ge en omfattande förståelse för vad en målare tjänar. Vi kommer att utforska olika faktorer som påverkar en målares inkomst, inklusive utbildning, erfarenhet, specialisering och geografisk plats.

Översikt av Målarprofessionen

En målare är en specialist på yttre behandling, inklusive målning och tapetsering. Detta arbete innebär inte bara att applicera färg på en yta, utan kräver också noggrann förberedelse, inklusive fyllning, slipning och priming. Målare har ofta direkt kontakt med kunder, vilket gör kundservice till en viktig del av jobbet.

Målare kan arbeta i olika miljöer, inklusive privata och offentliga miljöer. De kan arbeta både inomhus och utomhus, ibland på höjder. Även om målare ofta arbetar i team, kan de också arbeta ensamma.

Utbildning och Träning för Målare

Grundutbildningen för målare finns tillgänglig i yrkesgymnasiet inom bygg- och anläggningsprogrammet med en specialisering i målning. Efter att ha slutfört gymnasieprogrammet kan individer söka lärlingsplatser i måleriföretag, vilket vanligtvis varar i cirka två år. Efter lärlingsperioden tar målare ett gesällprov och, om de lyckas, får de ett certifikat som visar att de uppfyller branschkraven.

Det finns också möjlighet att ta målningskurser på vuxenutbildningscenter i cirka ett år och sedan söka en lärlingsplats, vilket skulle vara i cirka tre år. Individer som är 19 år eller äldre kan direkt söka lärlingsplatser i måleriföretag och få utbildning på jobbet.

Faktorer som påverkar en Målares Inkomst

Den genomsnittliga månadslönen för målare i Sverige är 33 100 SEK. Det finns 14 440 anställda individer i målarprofessionen i Sverige, med 10% kvinnor och 90% män. Män tjänar 13% mer än kvinnor i denna yrkesgrupp. Målare i privat sektor tjänar 7% mer än de i offentlig sektor.

Den historiska löneutvecklingen för målare visar en ökande trend. Arbetsutsikterna för målare anses vara goda, med liten konkurrens om jobb inom den närmaste framtiden och mycket goda möjligheter inom tre år. Viktiga färdigheter för målare inkluderar noggrannhet, fysisk kondition, kundserviceinriktning, sociala färdigheter och kreativitet.

Lönestruktur för Målare

De senaste genomsnittliga timlönerna för målare på tid och ackord är följande:

 • Tidlön: 192,50 SEK/timme
 • Ackordslön: Garantilön på 188,50 SEK plus 3,8%

Lärlingsmålare har olika timlöner baserat på antalet arbetade timmar:

 • 0-1700 timmar: 107,55 SEK
 • 1700-3400 timmar: 117,15 SEK
 • 3401-4250 timmar: 151,75 SEK
 • 4251-5100 timmar: 163,25 SEK
 • 5101-5950 timmar: 170,90 SEK
 • 5951-6800 timmar: 178,60 SEK

Materialarbetare har olika månadslöner baserat på deras grupp:

 • Grupp 1: 32 282 SEK/månad (32 630 SEK i Stockholm)
 • Grupp 2: 29 003 SEK/månad (29 611 SEK i Stockholm)

Järnmålare har samma timlöner som vanliga målare. Korrosionsskyddsmålare har olika timlöner baserat på deras yrkesgrupp:

 • Grupp A: 188,50 SEK
 • Grupp B: 178,20 SEK
 • Grupp C: 171,60 SEK
 • Grupp D: 164,65 SEK
 • Grupp E: 143,80 SEK

Den genomsnittliga ackordslönen för skickliga målare under första kvartalet 2023 var 240 SEK/timme, vilket resulterade i en månadsinkomst på 41 760 SEK för heltidsanställda.

Slutsats

För att besvara frågan ”vad tjänar en målare”, måste vi överväga faktorer som utbildning, erfarenhet, specialisering och geografisk plats. Med tanke på dessa faktorer kan vi se att lönen för en målare i Sverige kan variera kraftigt.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror är genomsnitt och att det finns många faktorer som kan påverka en målares inkomst. Dessa inkluderar bland annat arbetsgivarens storlek och plats, målarens erfarenhet och specialisering, samt arbetsmarknadens tillstånd.

Vi uppmuntrar läsare att utforska ytterligare löneinformation för andra yrken för att få en bredare förståelse för inkomstnivåerna inom olika yrken.

Vanliga frågor och svar

Välkommen till vår FAQ-sektion om vad en målare tjänar. Här hittar du svar på några vanliga frågor relaterade till lönen för målare i Sverige.

Vad gör en målare?

En målare är en specialist inom ytbehandling, inklusive målning och tapetsering både inomhus och utomhus. De utför också noggrann förberedelsearbete som fyllning, slipning och grundning.

Vilka arbetsmiljöer arbetar målare i?

Målare arbetar i olika miljöer, inklusive privata och offentliga miljöer som hem, sjukhus, kontor, industrier och byggarbetsplatser. De kan arbeta både inomhus och utomhus, ibland på höga höjder.

Vilken utbildning krävs för att bli målare?

Den grundläggande utbildningen för målare finns inom gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot måleri. Efter att ha avslutat gymnasieprogrammet kan man söka lärlingsplatser hos måleriföretag, vilket vanligtvis varar i cirka två år. Efter lärlingstiden genomför målare en gesällprov och får vid framgång ett intyg som visar att de uppfyller branschens krav.

Vad är den genomsnittliga månadslönen för målare i Sverige?

Den genomsnittliga månadslönen för målare i Sverige är 33 100 SEK. Det finns 14 440 anställda inom yrket, varav 10% är kvinnor och 90% är män. Män tjänar 13% mer än kvinnor inom detta yrke. Målare som arbetar inom privat sektor tjänar 7% mer än de som arbetar inom offentlig sektor.

Vilka färdigheter är viktiga för en målare?

Viktiga färdigheter för målare inkluderar noggrannhet, fysisk kondition, serviceinriktning, sociala färdigheter och kreativitet.